מכירים את התופעה שבין 7 ל־8 בבוקר ובין 4-6 אחר הצהריים, המעליות בבניין תפוסות וצריך להמתין להן זמן רב? ומה עם המעליות בעבודה במגדלי המשרדים בשעות 9־10? תכנון המעליות הופך לאקוטי יותר ויותר ככל שהבנייה עולה לגובה, וכל ליקוי או התיישנות עולים למשתמשים במבנה בזמן ובעצבים אפילו בשעות הפסקת הצהריים.
ככל שהבניינים נעשים גבוהים יותר ויותר, הצרכים של אנשים מתגוונים והזרימה האנשים בבניינים הופכת מורכבת יותר. "המעליות מהוות עורק לתנועה אנכית בבניינים, והעומס שלהן היווה מחסום גדול ביישום מבנים חכמים"
התאמה של מעלית, בין אם זה מגדלי מגורים ומשרדים ובין אם זה בנייו מגורים, היא הליך מורכב הדורש חישובים רבים ותכנון קדחני עם מומחים למעליות. האיכות של הבניינים היום נקבעת לפי המעליות. כיום, קבלנים ויזמים בוחרים את המעליות ממש בשלבים הראשונים של תחילת תכנון הבנייה.
הפרמטרים שקובעים את איכות השירות שנותנות המעליות לבניין, הם זמן ממוצע להמתנה ולמעלית וגם זמן הגעה ליעד הרצוי. ישנם סטנדרטים בינלאומיים בנושא זה: "בבניין משרדים איכותי, נדרש זמן המתנה מירבי של 26 שניות למעלית, ו-90 שניות כדי להגיע ליעד. בבניין מגורים, 30 שניות זמן המתנה ולא יותר מ-100 שניות זמן הגעה ליעד. התאמה לשעות שיא באיכלוס הבניין בעיקר בבוקר לפי %10%-15 מהאוכלוסיה המגיעה ב 5 דקות. הדרישות הללו קובעות גם את המהירות של המעלית, גודל המעליות, כמות המעליות בבניין וסוג פיקוד המעליות (מאסף מטה/מעלה, מאסף מלא או פיקוד יעד Destination). כל אלו קובעים את איכות השירות שנותנות המעליות לבניין.
ציטוטים מהתקנות:
• 2.3.7.3"– בבנין גבוה מידותיה של מעלית אחת לפחות יאפשרו
הובלת 6 +אנשים ויותר"
• 3.3.7.3"– מכל דירה, משרד או אולם בבניין רב קומות, תהייה
גישה בכל קומה לשתי מעליות לפחות. היציאה מהמעלית
והכניסה לדירה או לאולם יהיו מאותו מפלס"
• 4.3.7.3" – בבניין רב קומות תשמש מעלית אחת לפחות
לנשיאת חולים או נפגעים השוכבים על אלונקה סטנדרטית…"
מידות: עומק 10.2מ', רוחב 10.1 מ לפחות.."
• 8.3.7.3" –בכל מעלית חרום יותקן מנגנון מיוחד המאפשר
לכבאים שימוש לצרכיהם בלבד"
• 9.3.7.3" – אספקת חשמל להנעת מעליות תופרד ממנגנון
החשמל של הבניין ותהיה קשורה ישירת ללוח החשמל…"
• 10.73.3".בבניין רב קומות יוגדרו שתי מעליות חירום לפחות
אחת מהן תהיה מעלית אלונקה"
• 11.3.7.3 – בעת הפסקת חשמל יופעלו בבניין רב-קומות שתי
מעליות לפחות.. ע"י זרם חשמל שמספק הגנרטור שבבניין"